Wednesday, June 27, 2012

Chocolate Cherry Bublanina / Čokoládovo Čerešňová Bublanina



Bublanina is a cake traditionally baked on a large tray with seasonal soft fruit like strawberries, cherries, blueberries, plumbs and so on. The real bublanina is something between sponge cake and soufflé. I mean the real one, the one that is made with whipped egg whites. I must say, this version is a bit less complicated and it gives the same pleasure. So why not. But still, for the real bublanina we have to wait a bit longer.
............................................................
Bublanina je tradične koláč pečený na veľkom plechu so sezónnym, mäkkým ovocím, napríklad s jahodami, čerešňami, čučoriedkami, slivkami a podobne. Skutočná bublanina je niečo medzi piškótou a suflé. Mám na mysli skutočnú, tú, ktorá je vyrobená z vyšľahaných vaječných bielkov. Musím povedať, že táto verzia je o niečo menej komplikovaná a dáva rovnaké potešenie. Tak prečo nie. Ale napriek tomu, na skutočnú bublaninu si musíme ešte počkať.


Chocolate Cherry Bublanina


2 eggs
70 g powdered sugar
200 ml whipping cream
zest from one orange
60 g all purpose flour
40 g cocoa powder
1 teaspoon baking powder
300 g cherries, pitted

Preheat oven to 190˚C.

Wash and pit cherries.

Butter sides and bottom of a spring pan. Sprinkle side part with coarse granulated sugar and place baking paper cut to shape at the bottom.

Whisk eggs, sugar, double cream and orange zest together in a bowl. Add a premixed flour with baking powder and cocoa powder. Pour the mixture into the spring pan and spread cherries evenly on the top.

Bake for about 45 - 50 minutes. Check with toothpick. Push it in the middle of the cake. If it comes out clean and sides are starting to separate from the pan, cake is baked.

Take out from the oven, let it sit for about 10 minutes. Run knife along edges, remove the side panel and turn cake upside-down using a plate. Remove the bottom part and paper and flip back onto a serving plate.

Serve with whipped cream, vanilla ice cream or powdered with sugar.

Makes one 19cm cake.

.............................................................


Čokoládovo Čerešňová Bublanina


2 vajcia
70g práškového cukru
200ml smotany na šľahanie
kôra z jedného pomaranča
60g hladkej múky
40g kakaa
1 lyžička prášku do pečiva
300g čerešní, vykôstkovaných

Predhrejte rúru na 190˚C.


Vykôstkujte umyté čerešne.


Maslom vymastite boky a dno tortovej formy na pečenie. Boky vysypte hrubým kryštálovým cukrom a na dno vložte papier na pečenie vystrihnutý do tvaru formy. 


Vajcia, cukor, smotanu a pomerančovú kôru vyšľahejte v miske mixéra. Pridejte múku premiešanú spolu s práškom do pečiva a kakaom. Zmes nalejte do formy a rovnomerne poukladajte na vrch pripravené čerešne.


Pečte cca 45 - 50 minút. Skontrolujte špáradlom. Zapichnite ho do stredu koláča. Ak vyjde čisté a boky bublaniny sa začali oddeľovať od formy, bublanina je upečená. 


Vyberte z rúry, počkajte asi 10 minút. Nožom uvoľnite okraje bublaniny, odstráňte bočný diel formy a vyklopte na tanier. Odstráňte papier a preklopte na servírovací tanier.


Servírujte so šľahačkou, vanilkovou zmrzlinou, alebo pocukrovanú práškovým cukrom.


Jeden 19cm koláč. 

1 comment:

Martina said...

perfektne video:))