Monday, June 4, 2012

Coconut Rice Pudding / Ryža s Mliekom a Kokosom



Rice is a versatile food. It can be cooked, baked, steamed, it can be savory or sweet, side dish, or main dish. Rice pudding is also versatile food, depending on when and how much. With coconut and raisins, in a small amount as a dessert is my favorite version.
In this recipe I'm using coconut milk. If you don't want to use it, double the amount of coconut meal and add 1 cup/250ml of milk.
Stop cooking the pudding when it is in more fluid state than you would eventually like to eat. Much of water is absorbed during cooling.
The sweet, almost neutral taste of rice and coconut goes very well with the fresh fruit. It creates a contrast with its freshness and acidity. In the winter though, I'd prefer to eat the pudding still hot, with fruit compote, or with cinnamon.

............................................................

Ryža je verzatilné jedlo. Môže sa variť, piecť, zapekať, dusiť, može byť slaná, alebo sladká, príloha, alebo hlavné jedlo. Ryža s mliekom je tiež verzatilné jedlo, podľa toho kedy a koľko. S kokosom a hrozienkami, v malom množstve ako dezért, je moja najobľúbenejšia verzia.
V tomto recepte používam kokosové mlieko. Ak ho nechcete použiť, zdvojnásobte množstvo kokosovej múčky a pridajte 1 pohár/250ml mlieka.
Ryžu odstavte v tekutejšom stave, než by ste ju nakoniec chceli jesť, pretože veľa vody absorbuje počas chladnutia.
K sladkej, takmer neutrálnej ryži s kokosom sa hodí skôr ovocie čerstvé, ktoré vytvorí kontrast svojou sviežosťou a kyslosťou. V zime by som ale uprednostnila jesť túto kašu ešte horúcu, so zaváraným ovocím, prípadne so škoricou.




Coconut Rice Pudding

1 tablespoons butter
1 cup rice (good for risotto)
2 cups/500ml milk
1 cup/250ml double cream
1 cup/250ml water 
1 cup/250ml coconut milk
4 tablespoons castor sugar  
3 tablespoons coconut meal
1/2 cup rasins  
12 pitted cherries (or other fresh fruits - raspberries, mango, banana ...)

In a small saucepan heat the milk, cream, water and coconut milk then reduce heat to your lowest setting.
Melt butter in another soucepan. Add rice and fry shortly, about 1 minute.
Pour one ladle at the time of hot milk mixture to frying rice. Stir bottom and sides of the soucepan constantly. Each time let the rice to absorb the liquid. With about the last ladle add coconut meal and raisins. Cook until the rice is soft to your liking. This will take about 20 - 30 minutes, depending on your rice. Turn the heat off, stir in sugar and divide into bowls.
Press gently cling foil to the surface of pudding to avoid crust formation. Place in the refrigerator for 2 hours or until the pudding is completely chilled.
Top with fresh fruits.

Serves 4

...........................................................

Ryža s Mliekom a Kokosom

1 lyžica masla
1 pohár ryže (vhodnej na rizoto)
2 poháre/500ml mlieka
1 pohár/250ml smotany
1 pohár/250ml vody
1 pohár/250ml kokosového mlieka
4 lyžice kryštalového cukru
3 lyžice kokosovej múčky
1/2 pohára hrozienok
12 vykôstkovaných čerešní (prípadne iné čerstvé ovocie - maliny, mango, banán ...)


V menšom hrnci zohrejte mlieko, smotanu, vodu a kokosové mlieko, znížte prívod tepla na minimum. 
V druhom hrnci roztopte maslo. Pridajte ryžu a krátko opražte, asi 1 minútu. 
Po jednej naberačke nalievajte teplé mlieko. Neustále miešajte hlavne dno a boky hrnca. Zakaždým nechajte ryžu absorbovať tekutinu. Približne s poslednou naberačkou mlieka pridajte kokosovú múčku a hrozienka. Varte kým nie je ryža tak mäkká, ako ju máte radi. To potrvá asi 20 - 30 minút, podľa druhu ryže. Odstavte prívod tepla, vmiešajte cukor a rozdeľte do mištičiek. 
Na povrch jemne pritlačte fóliu, aby sa nevytvorila kôrka a vložte do chladničky na 2 hodiny, alebo kým nie je ryža úplne vychladená. Pred servírovaním doplnite čerstvé ovocie.


4 porcie




No comments: