Friday, June 15, 2012

Doughnuts / Šišky

At home, we eat doughnuts with apricot jam. The fresher they are, the better they taste. Two days old doughnuts are somehow not right. They become heavy. Fresh doughnuts are fluffy, light as a cloud, even if fried in oil.
Doughnuts could be cut out using a cookie cutter that is not much detailed. The classic is a circle shape, which can be done using a glass, too, or you can also just cut them with a knife, lets say triangles. After cutting them out and before frying, doughnuts should be left to rise, about 15 minutes, but until the oil is preheated, the first cut out doughnut is lovely rested and can dive in directly.

............................................................

U nás doma sa šišky jedia s marhuľovým lekvárom. Čím sú čerstvejšie, tým lepšie. Dvojdňové šišky skrátka už nie su tým pravým. Oťažejú. Čerstvá šiška je deravá a nadýchaná, ľahká ako obláčik, aj keď je vyprážaná v oleji.
Šišky môžete vykrojiť formičkou, ktorá nemá veľa detailov. Klasický je kruh, ten sa podarí aj pohárom, prípadne môžete šišky aj krájať, napríklad do trojuholníka. Po vykrojení a pred vyprážaním by si mali šišky ešte trocha oddýchnuť a podkysnúť, asi 15 minút, ale kým sa nahreje olej, prvá vykrojená šiška bude tak nabumbaná, že sa môže rovno potopiť. 




Doughnuts

1/2kg all purpose flour 
1 egg yolk 
2 tablespoons rum 
leaven (42g fresh yeast, 3dcl warm milk, 1 tablespoon granulated sugar) 
1/2 tablespoons granulated sugar 
1/2 teaspoon salt 
milk, if needed

oil for frying 
powdered sugar for sprinkling

Prepare the leaven - mix a warm milk, sugar and yeast together. Put aside for about 30 minutes to activate the yeast.

Put all ingredients into a larger bowl and knead together. Add more milk, if needed. Knead for at least 10 minutes. Cover with a clean and dry tea towel and let rise for one hour in a warm place.

Flour your working surface, scoop out the dough and flour it lightly. Use rolling pin to roll the dough about 5-10 mm thick. Using cookie cuter, cut the shape and place it aside. Knead the left over dough together, roll out and cut the shape.

Pour oil that is suitable for frying into a smaller sauce pan. Gradually through the dough into the oil and fry on one side, then on the other. Turn only once. Once nicely brown, take it out and place it on a paper towel. Sprinkle with powdered sugar and serve.

Makes about 40 - 45 pieces.

.............................................................

Šišky

1/2kg hladkej (alebo polohrubej) múky
1 žĺtok
2 lyžice rumu
kvások (42g droždia, 3dcl teplého mlieka, 1 lyžica cukru)
1/2 lyžice cukru
1/2 lyžičky soli
mlieko, ak je potrebné

olej na vyprážanie
práškový cukor na posypanie

Pripravte si kvások tak, že do teplého mlieka nasypte cukor a dajte droždie, premiešajte. Odložte stranou asi na 30 minút, aby sa droždie zaktivovalo. 


Všetky suroviny dajte do väčšej misy a spolu vymieste. Pridajte viac mlieka, ak je to potrebné. Mieste aspoň 10 minút. Prikryjte čistou a suchou utierkou a nechajte kysnúť jednu hodinu na teplom mieste. 


Povrch pracovnej dosky poprášte múkou, vyklopte na ňu vykysnuté cesto a poprášte vrch cesta. Valčekom rozvaľkajte cesto na hrúbku cca 5 - 10mm. Formičkou vykrojte tvar a ihneď odkladajte bokom. Zvyšky cesta zmieste dokopy, cesto vyvaľkajte a vykrojte tvar.


V nie príliš veľkom hrnci zohrejte olej vhodný na vyprážanie. Postupne vhadzujte vykrojené tvary a vyprážajte na jednej, potom na druhej strane. Šišku otočte iba raz. Vyberajte na kuchynskú utierku. Šisky posypte práškovým cukrom a servírujte.


Cca 40 - 45 kusov




1 comment:

bake your slovak roots said...
This comment has been removed by the author.