Tuesday, June 19, 2012

Quickly Pickled Cucumbers, Zucchini and Young Pea Pods / Rýchle Uhorky, Cukini a Mladé Hrachy




Quick pickles could be already eaten in a few hours. They are not intended for storage to the next season, although sterilizing loaded jars can extend their life span at least until the end of winter.
The amounts and combinations may be customized according to the situation.
The basic rule - pickle vegetables, which you eat raw. If you want to pickle for example a beetroot, cook it tender first. Use spices, that suits you best. For example, black peppers, allspice, chili peppers, mustard seeds, cloves, cinnamon sticks, ... feel free to adjust. But I recommend to keep the ratio of salt and vinegar (0.5 liter vinegar / 2 tablespoons of salt). Sugar can be omitted entirely, then pickles will be as sharp as razor.
Pickle as many vegetables as you plan to consume in about 8 weeks. And if you think you will be grilling during that time, pickle even more.

.............................................................

Rýchle uhorky, prípadne aj iná zelenina, sa dajú jesť už o niekoľko hodín. Nie sú určené na skladovanie do dalšej sezóny, hoci sterilizovaním naložených sklíčok sa ich životnosť predĺži minimálne do konca zimy. Toto je len vodítko na rýchle zaváranie. Množstvá a kombinácie prispôsobte podľa svojej aktuálnej situácie. 
Základne pravidlo - nakladajte zeleninu, ktorá sa da jesť aj surová. Pokiaľ chcete nakladať napríklad cviklu, uvarte ju vopred domäkka. Z korenín použijte to, ktoré Vám najviac vyhovuje. Napríklad čierné korenie, nové korenie, celé štipľavé papričky, horčičné semienka, klinčeky, škoricové drievko, ... Pokojne prispôsobte aj ich pomer. Odporúčam ale zachovať pomer soli na množstvo octu (0,5l octu/2 lyžice soli). Cukor môžete vynechať úplne. Zaváranina bude ostrá ako britva.
Naložte toľko zeleniny, koľko plánujete spotrebovať za cca 8 týždňov. A ak si myslíte, že budete v tom čase grilovať, naložte radšej viac. 






Quickly Pickled Cucumbers, Zucchini and Young Pea Pods


For pickling liquid:
0.5 liter white vinegar
2 tablespoons salt
4 tablespoons granulated sugar
1 bay leaf
1 chilli pepper
20 peppercorns
1 tablespoon mustard seeds

For pickles:
2 cucumbers
1 dill stalk
2 garlic cloves
1 red onion
or
2 zucchini
1 dill stalk
2 garlic cloves
1 red onion
or
2 cups young pea pods
2 garlic cloves
1 white onion

Put all the ingredients for pickling liquid into a pot, bring to boil and let it simmer for about 30 seconds. Set aside.

Wash and chop vegetables and onions - lengthwise, into slices or cubes.
Insert a dill stalk at the bottom of the canning jar. Fill prepared jar with the vegetables of your choice, plus garlic and onion. Try to fill the jar as full as possible. Immediately pour hot pickling liquid over the veggies, wait until the entire volume of the jar has cooled down, close the jar and place in refrigerator.

Makes one 0.75l canning jar.

.............................................................

Rýchle Uhorky, Cukini a Mladé Hrachy

Na zálev:
0,5l ocotu
2 lyžice soli
4 lyžice kryštalového cukru
1 bobkový list
1 štipľavá paprička
20 bobúľ čierneho korenia
1 lyžica horčičných semienok

Na nakladanie:
2 uhorky
1 stonka kôpru
2 strúčky cesnaku
1 červená cibuľa
alebo
2 cukini
1 stonka kôpru
2 strúčky cesnaku
1 červená cibuľa
alebo
2 poháre mladých hrachových luskov
2 strúčky cesnaku
1 biela cibuľa

Dajte všetky ingrediencie na zálev do hrnca, nechajte zovrieť a povarte asi 30 sekúnd. Odstavte bokom.


Umyjte a nakrájate zeleninu - pozdĺžne, na kolieska, alebo na kocky.
Na dno pripraveného sklíčka vložte kôpor. Postupne nakladajte zeleninu, cesnak a cibuľu. Snažte sa vyplniť všetok priestor. Ihneď zalejte sklo ešte horúcim nálevom, počkajte kým celý objem skla vychladne a uzatvorte ho. Skladujte v chladničke.


Jedno 0,75l sklo.





No comments: