Tuesday, September 11, 2012

Baked Apples / Pečené Jablká




Puristic version of baked apples is without cutting a hole and without filling the apples. Those are also fantastic.
Choose apples equally sized and ripped, so the cooking time will be the same for all. If your apples are sour, add a tablespoon of sugar into the nut mixture or mix the nut mixture with not too runny sweet jam.

................................................................
Puristická verzia pečených jabĺk je bez vyrezávania otvoru a bez náplne. Sú tiež fantastické.
Vyberte si jablká približne rovnakej veľkosti a zrelosti, aby čas pečenia bol pre všetky rovnaký. Ak máte kyslé jablká, pridajte do zmesi lyžicu cukru, alebo zmiešajte orechovú zmes so sladkým a nie príliš tekutým lekvárom.





Baked Apples

1/4 cup chopped almonds 
1/4 cup finely grated coconut
1/4 cup chopped walnuts
1/4 cup dried cranberries (or raisins)
finely grated zest of one lemon
1/2 teaspoon cinnamon
6 apples
6 small cubes of butter

Preheat oven to 190˚C.
In a small bowl, mix together almonds, coconut, nuts, cranberries, lemon zest and cinnamon.
Use short and narrow (peeling) knife to cut out a hole on the top of the apple so that the bottom of the apple remains intact. Fill the apple with nut mixture, place it in a fireproof pan and place a piece of butter on top the filling. Repeat with the rest all the apples.
Bake in the oven for about 45 - 55 minutes or until soft.
Serve warm with vanilla ice cream / sour cream with vanilla sugar, or cold with yogurt / whipped cream.

Makes 6 baked apples.


.......................................................

Pečené Jablká

1/4 pohára mandlí
1/4 pohára jemne strúhaného kokosu
1/4 pohára mletých vlašských orechov
1/4 pohára sušených brusníc (alebo hrozienok)
jemne nastrúhaná kôra z jedného citróna
1/2 lyžičky škorice
6 jabĺk
6 malých kociek masla

Predhrejte rúru na 190˚C.
V malej miske zmiešajte spolu mandle, kokos, orechy, brusnice, citrónovú kôru a škoricu.
Použite tenký a krátky nožík na vyrezanie otvoru do hornej časti jablka tak, aby spodná časť ostala nepoškodená. Naplnite otvor jablka orechovov zmesov, položte jabko do ohňuvzdornej nádoby a navrch položte kúsok masla. To zopakujte so všetkým jablkami.
Pečte v rúre asi 45 - 55 minút, alebo kým nie sú všetky jablká mäkké.
Servírujte teplé s vanilkovou zmrzlinou / kyslou smotanou s vanilkovým cukrom, alebo studené s jogurtom / šľahačkou.

6 pečených jabĺk.


No comments: