Friday, September 21, 2012

Pirohy



Three-generational pirohy.
Try other fillings, such as fresh (soft) fruit, Nutella, bryndza (or goat cheese) or cabbage. The dough can be used for both sweet and savory fillings, so is sour cream nice to accompany both versions.
.........................................................................
Troj-generačné pirohy.
Skúste aj iné náplne, napríklad čerstvé (mäkké) ovocie, nutellu, bryndzu, alebo kapustu. Cesto môžete použiť na sladké, aj slané náplne, tiež kyslá smotana sa hodí k obom verziám.






Pirohy

For dough:
500 g flour
1 egg
1 teaspoon salt
water as needed, about 1 cup

For filling:
(plum) jam or 
farmer cheese mixed with one egg and 2 tablespoons powdered sugar

For cooking:
water, 2 teaspoons salt

For topping:
clarified butter

Work all the ingredients for the dough together, adding just a little water at the time. Divide the dough into 3 parts and let it rest, covered in a plastic bag, for about 15 minutes. Meanwhile, prepare the filling and set a large pot of water with salt.
Roll the dough out to a thickness of about 2 - 3 mm, roll it evenly thick. While rolling, dust with some flour only your work surface, not the  dough itself, as it later wouldn't stick together. Use a sharp knife to cut the dough into squares of about 7x7cm. Put a spoonful of filling in the middle of each square. Take the opposite ends and pinch them together to join, then pinch the two open sides together.
Repeat the same with two other doughs.
Throw pirohy into the boiling water and cook like pasta - al dente, about 2 to 3 minutes.
After cooked, strain pirohy, pour the butter over, stir lightly and serve.

Serves 4 - 6


.........................................................................

Pirohy

Na cesto:
500 g hrubej múky
1 vajce
1 lyžička soli
voda podľa potreby, asi 1 pohár

Na náplň:
(slivkový) lekvár, alebo
tvaroh vymiešaný s vajcom a 2 lyžicami práškového cukru

Na varenie:
voda, 2 lyžičky soli

Na poliatie:
prepražené maslo

Na pracovnej doske vypracujte suroviny do hladkého cesta, vodu pridávajte iba po lyžiciach. Cesto rozďeľte na 3 časti a nechajte ich postáť v sáčku asi 15 minút. Medzi tým si pripravte náplň a dajte variť veľký hrniec s vodou a soľou.
Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 2 - 3mm, aby bolo cesto rovnakej hrúbky. Počas vaľkania si pomúčte iba pracovnú dosku, nie cesto, aby sa pirohy neskôr zlepili. Ostrým nožom narežte vyvaľkané cesto na štvorce asi 7x7cm. Do stredu každého štvorca položte za lyžičku náplne. Zoberte protiľahlé konce, spojte ich a poštipkávaním spojte dve otvorené strany. 
To isté zopakujte s dalšími dvoma cestami. 
Pirohy vhoďte do vriacej vody a varte podobne ako cestoviny - al dente, asi 2 - 3 minúty.
Po uvarení vyberte pirohy sitkom, prelejte ich maslom a ihneď servírujte. 

4 - 6 porcií

No comments: