Friday, October 12, 2012

Poppy Seed Lemon Bábovka (Bundt Cake) / Makovo Citrónová Bábovka



A toothpick inserted in the center of the cake will come out either clean or with only a few crumbs clinging to it. That means the cake is done. If you'll glaze cake twice, once when it's still warm and again when it is not warm anymore, bábovka will be moist and also beautiful. Hot cake sucks moisture from the environment and fills up with the lemon glaze. Second layer remains on the surface.  Put the cake in the refrigerator after the second glazing. It will remains moist throughout the next day.
.........................................................................
Test so špáradlom znamená vpychnúť dĺžku špáradla do stredu bábovky. Keď je po vytiahnutí čisté, cesto je upečené. Ak polejete bábovku 2x, raz keď je ešte teplá a raz keď už teplá nie je, bábovka bude šťavnatá aj krásna. Za tepla koláč nasáva vlhkosť z okolia a pojme citrónovú polevu do seba. Druhá vrstva už ostane na povrchu. Po druhom poliatí dajte bábovku do chladničky. Ostane šťavnatá aj na druhý deň.




Poppy Seed Lemon Bábovka (Bundt Cake)

butter and flour for baking pan

For batter:
2 cups plain flour
1 cup granulated sugar
1 cup milk
1/2 cup vegetable oil
2 eggs
1 sachet (10 g) vanilla sugar
1 sachet (15 g) baking powder
1/4 cup poppy seeds
1 lemon, juice and zest

For glaze:
1/2 cup powdered sugar
1/2 lemon, juice and zest

1/2 cup powdered sugar
1 tablespoon milk


Grease and butter your baking pan (volume 1.3 l).
Preheat oven to 160˚C.
Place all the ingredients for the batter into the bowl of your stand mixer and mix until it becomes a homogenous mass. Pour batter into the well buttered and floured pan and bake for 40 minutes, or until golden brown and a successful toothpick test.
Take baked cake out from the oven and let cool for about 10 minutes. Then gently loosen the edges using a knife. Place a plate on the top and flip over. Release bábovka from the pan. 
Mix sugar and lemon together making a paste, with which you glaze the cake while it is still warm. Let cool completely, about 2 hours.
Mix sugar and milk to make a dense paste, with which you glaze the cake for the second time. Let set and serve.

Serves 12

........................................................................
Makovo Citrónová Bábovka

maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy

Na cesto:
2 poháre polohrubej múky
1 pohár kryštálového cukru
1 pohár mlieka
1/2 pohára rastlinného oleja
2 vajcia
1 vrecko (10 g) vanikového cukru
1 vrecko (15 g) prášku do pečiva
1/4 pohára maku
1 citrón, šťava aj kôra

Na polevu:
1/2 pohára práškového cukru
1/2 citróna, šťava aj kôra

1/2 pohára práškového cukru
1 lyžica mlieka


Fromu na bábovku (objem 1,3l) si vymastite maslom a vysypte múkou.
Predhrejte rúru na 160˚C.
Do nádoby mixéra dajte všetky ingrediencie na cesto a premiešajte do homogénnej hmoty. Cesto vylejte do dobre vymastenej a vysypanej formy a dajte piecť na 40 minút, alebo do zlatohneda a úspešného testu so špáradlom.
Upečenú bábovku vyberte z rúry a nechajte chladnúť asi 10 minút. Potom nožom zľahka uvoľnite okraje a vyklopte na tanier.
Zmiešajte cukor a citrón na polevu a urobte kašu, ktorou polejete bábovku kým je ešte teplá. Nechajte uplne vychladnúť, asi 2 hodiny.
Zmiešajte cukor a mlieko na polevu a urobte hustejšiu kašu, ktorou bábovku polejete druhý krát. Nechajte zatuhnúť a servírujte.

12 porcií


3 comments:

Anonymous said...

Dobrý deň, na Váš blog som dostala tip od maminy, ktorá je kamarátkou Vašej sestry a som nadšená. Má krásnu grafickú úpravu, kvalitné fotky a videá s postupom a samozrejme ste vybrali úžasné slovenské recepty. Veľmi rada sem chodím, práve dnes som sa dala na makovo-citrónovú bábovku, ešte je v rúre, tak verím, že sa podarí, úsmev. Peknú nedeľu želám!

Martina

bake your slovak roots said...

Milá Martina,
ďakujem Ti veľmi pekne, veľmi ma to potešilo :)
Tento recept, rovnako ako bábovková forma, je zdedený po mojej prababičke a overený niekoľkými generáciami. Verím, že sa Ti bábovka podarí. Daj nám vedieť!!!

Anonymous said...

Tak bábovka je už hotová, i keď nevyzerá tak krásne ako Vaša, chutí fantasticky!:)
Ďakujem.
A bábovkovú formu som veru obdivovala, o to viac, že má takú hodnotu.

m.