Friday, December 14, 2012

Linzer (Naprstkove) Sandwiches / Linecké (Náprstkove) Kolieska



If your dough seems to be too dry, use milk or cream to make it smoother. For change, fill the cookies with Nutella, or chocolate ganache. Make the sandwiches 1 to 2 days in advance, as unfilled cookies will last for several weeks.
..........................................................................
Ak sa Vám zdá byť cesto príliš suché, použijte mlieko, alebo smotanu na jeho zvláčnenie.  Pre zmenu naplnite kolieska nutellou, alebo inou čokoládovou náplňou. Plnite ich len 1 - 2 dni vopred, lebo nenaplnené kolieska vydržia aj niekoľko týždňov.





Linzer (Naprstkove) Sandwiches

350 g all-purpose flour
140 g powdered sugar
180 g butter, room temperature
1 egg yolk
zest of 1 lemon

strawberry jam 
powdered sugar 


In a large bowl, whisk sugar and flour together. Add butter, egg yolk, lemon zest and form a smooth dough. Set the dough for an hour in the refrigerator.
Preheat oven to 220˚C.
Flour your work area, roll out the dough to a thickness of about 4 mm. Cut out circles. Cut smaller circles in the middle of half of all of the cookies. Place them on a baking parchment paper.
Bake in the oven for about 5 - 7 minutes. Cookies should remain pale.
Allow to cool completely. Dust cookies with cut out middle with powdered sugar and use jam to join a cookies with an opening with a cookie without.
Store them for several weeks.

Makes 25 - 30 pairs.

..........................................................................

Linecké (Náprstkove) Kolieska

350 g polohrubej múky
140 g práškového cukru
180 g masla, izbovej teploty
1 žĺtok
citrónová kôra z 1 citróna

jahodový lekvár
práškový cukor


Vo veľkej mise zamiešajte metličkou cukor a múku. Pridajte maslo, žĺtok, citrónovú kôru a vypracujte hladké cesto. Cesto odložte na hodinu do chladničky.
Predhrejte rúru na 220˚C. 
Pomúčte pracovnú plochu, na ktorej rozvaľkajte cesto, na asi 4 mm hrúbku. Vykrojte kolieska. Do polovice všetkých koliesok vykrojte v strede otvor. 
Pečte v rúre asi 5 - 7 minút, kolieska by mali ostať svetlé.
Nechajte úplne vychladnúť. Kolieska s otvorm pocukrujte a lekváram spájajte plné koliesko s kolieskom s otvorom.
Skladujte niekoľko týždňov.

25 - 30 párov

1 comment: