Friday, January 18, 2013

Marbled Bábovka (Bundt Cake) / Mramorová Bábovka



It's so easy to bake the Marbled Bábovka and the results are so impressive, that it must be tried by everyone who has a functional oven in the kitchen. Besides, it's hard to find a simpler and more elegant combination than bábovka and coffee.
A toothpick test is described here.
..........................................................................
Mramorovú bábovku je tak jednoduché upiecť a výsledok je tak efektný, že to musí vyskúšať každý, kto má funkčnú rúru v kuchyni. Okrem toho, je ťažké nájsť jednoduchšiu a elegantnejšiu kombináciu ako je bábovka a káva.
Popis testu so špáradlom nájdete tu.




Marbled Bábovka (Bundt Cake)

2 cups plain flour, plus more to dust the baking bundt cake pan
1 cup granulated sugar
1 cup milk
1/2 cup vegetable oil
2 eggs
1 sachet (10 g) vanilla sugar
1 sachet (15 g) baking powder

butter to pre-grease the bundt cake pan  
1 tablespoon cocoa powder
powder sugar for dusting


Pre-grease your bundt cake pan (volume 1.3 l) and dust well with flour.
Preheat oven to 160˚C.
Place all the ingredients for the batter into the bowl of your stand mixer and mix until it becomes a homogenous mass. Pour 3/4 of the batter into your prepared pan. Stir the cocoa powder into the rest of it and gradually pour this cocoa mixture (ribbon like) on top and in the middle of the cake.
Bake for 50 minutes, or until golden brown and a successful toothpick test.
Take the baked cake out from the oven and let it cool for about 10 minutes. Then gently loosen the edges up using a knife. Place a plate on the top and flip over to release bábovka from the pan.
Dust with powdered sugar

Serves 12

..........................................................................

Mramorová Bábovka

2 poháre polohrubej múky (môže byť aj hladká), plus viac na pomúčenie formy
1 pohár kryštálového cukru
1 pohár mlieka
1/2 pohára rastlinného oleja
2 vajcia
1 vrecko (10 g) vanikového cukru
1 vrecko (15 g) prášku do pečiva

maslo na vymastenie bábovkovej formy
1 lyžica kakaového prášku
práškový cukor na posypanie


Fromu na bábovku (objem 1,3l) vymastite maslom a vysypte múkou.
Predhrejte rúru na 160˚C.
Do nádoby mixéra dajte všetky ingrediencie na cesto a zmiešajte do homogénnej hmoty. Vylejte 3/4 cesta do pripravenej formy. Do zvyšku primiešajte kakao a postupne vylievajte do stredu cesta tak, akoby ste ukladali stužku na povrch.
Pečte 50 minút, alebo do zlatohneda a úspešného testu so špáradlom.
Upečenú bábovku vyberte z rúry a nechajte chladnúť asi 10 minút. Potom nožom zľahka uvoľnite okraje a vyklopte na tanier.
Posypte práškovým cukrom.

12 porcií



2 comments:

Jana said...

Krásná bábovka, mramorované mám nejradši :)

Ola said...

Dnes som náhodou narazila na Váš blog. Klobuk dole. Perfekné nápady, super spracované. Určite budem vašou pravidelnou návštevničkou. Prajem veľa nápadou a teším sa na ďalšie skvelé recepty.