Tuesday, January 29, 2013

Potato Pancakes - Naleshniki/Harula / Zemiakové Placky - Nalešniky/Haruľa


Taste the first fried pancake and adjust seasoning to your liking. Serve with sour cream, kefir or sour milk.
.........................................................................
Prvú upečenú placku ochutnajte a dokoreňte podľa chuti. Servírujte s kyslou smotanou, acidofilným, alebo kyslým mliekom.







Potato Pancakes - Naleshniki/Harula

4 medium size potatoes, finely grated
1 clove garlic, crushed
1/2 teaspoon salt
pinch of black pepper
1 egg
1/4 teaspoon marjoram, or other favorite dried herbs
2 tablespoons flour

neutral oil or lard for frying


Mix together all the ingredients in a medium size bowl.
Heat up an oil or lard in a frying pan over medium to high heat and spread in spoonfuls of batter. Fry both sides. Transfer fried pancakes onto a paper towel. Serve while still warm.

Serves 2 - 3.

.........................................................................

Zemiakové Placky - Nalešniky/Haruľa

4 stredne veľké zemiaky, jemne nastrúhané
1 strúčik cesnaku, pretlačený
1/2 lyžičky soli
štípka čierneho korenia
1 vajce
1/4 lyžičky majoránky, alebo iné obľúbené sušené bylinky
2 lyžice múky

neutrálny olej, alebo masť na vyprážanie


Zmiešajte spolu všetky ingrediencie v stredne veľkej miske. 
Na panvici si rozpáľte olej, alebo masť a po lyžiciach opekajte placky z oboch strán na stredne silnom, až silnom ohni. Opečené placky vyberajte na papierovú utierku. Servírujte teplé.

2 - 3 porcie


5 comments:

MissBeautyAddict said...

ja do nich vytlačim aj trošku citrona aby neztmavli :o)

bake your slovak roots said...

Ó, výborný nápad! ... aj na chuť ...
Ďakujem

Marianna (Halusky-in-Ireland) said...

mnam! u nas tiez velmi oblubene, najlepsie veeelmi veeelmi cesnakove ;o)

Anonymous said...

..."kyslím mliekom"??? Čo tá gramatika?!?

bake your slovak roots said...

Ďakujem za postreh.
Či tvrdé, či mäkké, hlavne nech čerstvé!